Mail van 02/02/2016 van Jan aan de familie Hertogen
Onderwerp: Update site Voorouders Hertogen

     

Beste,

Blij om deze update van de site Voorouders Hertogen, http://www.hertogen.be/voorouders/index.htm aan te bieden waarbij de eerste fotoboeken van  Tante Paula en haar notities volledig zijn verwerk. We laten tante Paula en Bobonne aan het woord, voor hun startpagina, zie http://www.hertogen.be/voorouders/index-start.htm,  waarbij ze zich tot de achterkleinkinderen richten, aangevuld met nieuwe info en opzoekingswerk. Alle in de fotoboeken verwerkte foto’s en documentatie tot en met het huwelijk van Robert Hertogen en Hortense Heinig zijn nu verwerkt in de site samen met tientallen foto’s uit het fotoarchief van tante Trui (met dank aan Gilbert Jans en Bert). Ook enkele groepsfoto’s nav de verjaardag van tante Trui en alle foto’s waarop de ouders van Robert en Hortense figureren werden ingebracht. Als iemand nog andere foto’s van hen heeft, graag een doorstuur. Wie ooit een ‘speech(ke)’ gedaan heeft en daar nog een tekst van heeft (bv Paula op een verjaardagsfeest van tante Mai) ook graag een doorstuur.

De site is nu ook technisch beter afgewerkt, dwz met linkermenu’s die ook linken naar andere onderdelen, en een hoofdmenu met de diverse lijnen en een overzicht van de rechtstreekse lijnen.

De site is het best te exploreren langs een tablet omdat dan de foto’s (en de tekst) kunnen uitvergroot naar believen – de foto’s zijn op maximale resolutie ingewerkt, hetgeen soms een (korte) tijd vraag om een pagina te bekijken. Ook voor laptops en vaste pc’s is de site gemakkelijk te gebruiken: voor een vergroting (indien aanwezig) dient op de foto geklikt zodat ze binnen de browser verschijnt op een aparte blz. Als men nog eens klikt wordt de volledige resolutie gegeven, klikt men nog eens komt men terug in het browserscherm. Dit scherm sluiten om terug te keren naar de site.

Wie de ganse site wil doornemen is toch een paar uren zoet. De teksten zijn naar taal en tikfouten nagelezen, wat niet wil zeggen dat er geen meer tussenzitten.

Door verder onderzoek in de registers van de burgerlijke stand van diverse gemeenten is er nog essentiële info naar boven  gekomen. Elkeen kan dit onderzoek naar gelijk welke voorouder zelf doen langs www.zoekakten.nl (België selecteren, dan de provincie en dan de aard van het document). Dus plaats van geboorte, huwelijk of overlijden en liefst ook de datum zetten iedereen meteen op weg).

Zoals reeds gemeld heet het op weg naar Amerika overleden zusje van Jean Baptist Heinig Mathilde Heinig. De 2de vrouw van Henri Josèph Steens, de overgrootvader van Hortense Heinig, die op 67 jarige leeftijd nog een kind, tante Marieke, kreeg heet Cathérine (tante Trinette) Crullemans. Maar vooral over de lijn Antoinet Aerts, de moeder van Jean Baptist, die 11 maanden na z’n geboorte overleed, is veel nieuwe info naar boven gekomen. Dat haar moeder uit een Spaans geslacht stamt,  Marie Rosalia Arrazola Deonate hadden we al aangegeven, maar dat zij nog 10 broers en zussen had, allemaal tantes en nonkels van Jean Baptist Heinig niet. Dat daar nooit contacten mee zijn gelegd of onderhouden zal een familiaal raadsel blijven, want met Vorselaar zijn die wel gebleven en onderhouden. Gezien vanuit de kinderen Hertogen gaat het telkens om overgrootmoeders, vrouwen die van een landelijk gebied naar Brussel trokken, Marie Leysen vanuit Vorselaar en de Kempen, en Antoinet Aerts vanuit Meldert in Limburg naar Brussel. Antoinet Aerts, gedomicilieerd in Sint-Joost-ten-Node leerde er de Duitse immigrant Guillaume Heinig kennen, Marie Leysen de echte Brusselaar Paul Steens, die voor z’n 29ste jaar al in het Nederlandse koloniale leger was gaan meevechten in Nederlands Indië. Dit maar als enkele opwarmers.

Dankzij de heer Hartog is de geschiedenis van de Hertogenlijn kunnen teruggaan tot de 15de eeuw, naar Wolder, bij Maastricht, dat een paar keer van land verwisselde, en over Hubertus Hertogen, de vader van Christiaan Hertogen, die voor z’n huwelijk al 2 kinderen had en er daarna nog 10 kreeg waarvan er verschillende overleden. En de overvloed aan foto’s die toegevoegd zijn aan het rijke landelijke leven van de familie Hertogen/Tans in de Klein Laefeltstraat in Riemst. Wie nog een foto heeft van de Leuvense stoof in riemst, de tegels met Bijbeltaferelen, en van ‘Pa’, mag ze doorsturen.

De linken die op elke pagina terug te vinden zijn laten toe om al rechtstreeks naar het betreffende onderdeel te gaan:

Heinig/Aerts - Steens - Leysen - Steens/Leysen - Heinig/Steens - Hertogen - Tans - Hertogen/Tans - Hertogen/Heinig

Er is ook een overzicht toegevoegd dat vanuit elke pagina kan opgeroepen worden: zie Overzicht


Jan
http://www.hertogen.be/voorouders/index.htm
www.npdata.be
www.npdoc.be
www.getuigen.be
www.sonnenburg.be